multiroom.nu

Det nytänkande systemet för Multiroom.

Styrning

Enkel styrning:
Avancerad styrning

 

När man nu har skaffat ett så här avancerat system så vill man så klart kunna styra det på ett smart sätt.

Det här med hemautomation och styrsystem är något som vi ligger väldigt långt efter med i Sverige jämfört med andra länder. England ligger exempelvis väldigt långt fram. Detta har säkert att göra med att svenskar är glada "gör det självare" men det här verkar nog för avancerat för de flesta. Och att anlita någon att göra det anser många är för dyrt jämfört med nyttan.

Faktum är att med ganska enkla medel så kan man skapa en styrning av ett sådant här system, och vill man gå lite mer avancerat kan man bygga ut det i det oändliga.

I vårt system så ingår en Global Caché Itach IP2IR. Det är en enkel brygga mellan ditt nätverk och dina prylar. Den klarar (lite beroende på placering av prylarna) av att kontrollera 3 produkter (ibland fler).

Efter att ha kopplat in Itach till Matrixswitchen med ett IR-öga har du två kvar att koppla till andra prylar. Våra förstärkare styr du enkelt med IP-kommandon.

För Iphone och Ipad finns det ett stort antal olika styrprogram, vi själva använder ett från England som heter Demopad som är relativt billigt, kostar ca 300:-. Till det behöver man en designer-programvara där man skapar sin layout och bygger kommandon, men den är gratis.

Vill man köra det allra billigaste så kör man Android och ett program som heter mbhremote som kostar ca en femtiolapp. Det har inga "snygga" layouter eller annat utan är ganska trist, och konfigureras helt från telefonen eller surfplattan.

Vilket man än väljer så kan man njuta av att sitta i soffan och byta källa på Matrixen, byta kanal på digitalboxen eller höja volymen i rummet. Direkt från sin telefon/platta. känns ganska mäktigt om du frågar mig.