multiroom.nu

Det nytänkande systemet för Multiroom.

Varför HDMI?

Vårt system bygger helt och hållet på en ren oförändrad och okomprimerad HDMI-signal som distribueras med HDBaseT™-teknik genom en vanlig nätverkskabel. Du kan för systemet använda Cat5e, Cat6 eller Cat7 kabel. Det viktiga är att kabeln har en bandbredd på minimum 250MHz (även om högre är att rekommendera då det ger längre räckvidd).

Fördelen med att jobba med HDMI som bas i systemet gör att allt som skall distribueras skickas genom en enda kabel, du behöver alltså inte dra flera kablar till varje rum. En nätverkskabel räcker till allt.

Vidare så är HDMI det ledande systemet idag för att skicka högupplöst bild tillsammans med ljud. Det är också det enda systemet som klarar HDCP-kryptering och ger därmed tillgång till allt material, även det som är skyddat/krypterat.

Det som gör systemet fulländat är två produkter som gör det möjligt att använda systemet för att enbart skicka ljud.

Ett traditionellt multirum-system bygger ju på enbart ljud, men de flesta vill ha bild också. HDMI är egentligen ett system som bygger på att man skickar bild och ljud simultant. Då uppstår ett problem när man i systemet vill kunna addera rena ljudkällor eftersom HDMI inte kan skicka bara ljud.

Lösningen heter CYP/// AU-11HB som är en konverter som accepterar analogt stereo-ljud eller optiskt digitalt ljud in och levererar sedan HDMI in i systemet. Lösningen är lika enkel som genial, man blandar helt enkelt ljudet med en "bluescreen" bild.

Det innebär också att alla TV-apparater som är inkopplade till systemet som bildvisare kan användas som högtalare för att lyssna på enbart ljud.

Nästa lilla smarta produkt gör systemet fulländat, det är en serie med små förstärkare som är avsedda att lokalt ute i rummen driva högtalare, antingen infällda eller utanpåliggande. Den är så liten att hålen som behöver göras i taket för att montera normala infällnadshögtalare är tillräckliga för att gömma undan den.

Det finns idag tre olika varianter av förstärkaren:

CYP/// AU-A300 Rumsförstärkare

CYP/// AU-A300HBT Rumsförstärkare med HDBaseT

CYP/// AU-A50 Rumsförstärkare